زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

اعتقادات الامامیه (ترجمه حسنی)





اعتقادات شیخ صدوق ترجمه محمد علی بن سید محمد حسنی، که این ترجمه را به نام محمد ولی میرزا انجام داده است.


۱ - معرفی اجمالی


کتاب مختصر در علم کلام که در آن اصول اعتقادات شیعه با استشهاد به آیات قرآن و اخبار اهل بیت علیه‌السّلام ، به شیوه روایتی حوزه علوم نقلی ، در عباراتی کوتاه گزارش شده است. پس از تالیف این کتاب شرح‌ها و نقدهایی بر آن نوشته شد که یکی از آنها متعلق به شیخ مفید است. وی کتاب تصحیح الاعتقاد خود را در نقد همین اثر صدوق رحمة‌الله‌علیه نگاشته است. این اثر شیخ مفید هم توسط مترجم فوق ترجمه شده است. و کتاب حاضر متن ترجمه شده، اعتقادات صدوق رحمة‌الله‌علیه و تصحیح الاعتقاد را با هم دربردارد.

۱.۱ - ساختار و گزارش محتوا


کتاب شامل چهل پنج باب است که با مقایسه در کتاب به این نتیجه می‌رسیم که مباحث مطرح شده، در اعتقادات به سه دسته تقسیم می‌شود. شیخ مفید دسته‌ای از مباحث را اصلا در کتاب خود نیاورده است. این امر نشان دهنده آن است که آنها را قبول داشته یا اشکالی در آنها نمی‌دیده است. در خصوص پاره‌ای از مباحث، تنها به شرح و توضیح و تفسیر بیشتر آنها پرداخته است و دسته سوم مطالبی است که آنها را نقد کرده یا به کلی رد کرده و یا به تصحیح آنها پرداخته است؛ مانند: صفات خداوند، جبر و اختیار، قضا و قدر، معنای عرش، رجعت، بهشت و جهنم، عصمت، تقیه، موحد بودن اجداد پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و اباحه.

۱.۲ - نگاهی به ترجمه


این دو ترجمه، با این که از دقت خوبی برخوردارند؛ ولی با ادبیات عصر حاضر همخوانی ندارد، شاید به دلیل این که ترجمه مربوط به سال ۱۲۴۰ تا ۱۲۴۲ هجری قمری می‌باشد و این سبک ادبیات و نگارش شاید در آن زمان خوب و روان و سلیس بوده، اما مهم‌ترین کمبود ترجمه قدما این است که ساده و روان نیست و غالبا متاثر از ترکیب جملات عربی به شیوه تحت اللفظی است.
از آن جا که در این ترجمه‌ها، متن عربی در کتاب گنجانده نشده، نمی‌توان تطبیق بین متن عربی و فارسی را به صورت دقیق انجام داد و اظهارنظر نمود.
مترجم هیچ گونه مقدمه‌ای ارائه ننموده که بتوان پی برد از چه نسخه‌های خطی در ترجمه استفاده کرده است، فقط یک مقدمه از مصحح جعفر سلطان قرائی در اول کتاب آمده است که در این مقدمه به شرح حال مختصر شیخ پرداخته و سپس به این نکته اشاره می‌کند که مترجم سید محمد علی بن سید محمد حسنی همان مدرس یزدی متخلص به حیران است.
[۱] إعتقادات الإمامية( للصدوق) / ترجمه حسنى‌، ابن بابويه، محمد بن على‌، ناشر: اسلاميه‌، تهران‌، ۱۳۷۱ ش‌، چاپ اول‌، ص۱۱.


۱.۳ - نسخه شناسی


کتاب حاضر ترجمه اعتقادات شیخ صدوق با عنوان چاپ اول زمستان ۱۳۷۱ ش توسط انتشارات علمیه اسلامیه چاپ و به بازار عرضه گردیده است.

۲ - پانویس


 
۱. إعتقادات الإمامية( للصدوق) / ترجمه حسنى‌، ابن بابويه، محمد بن على‌، ناشر: اسلاميه‌، تهران‌، ۱۳۷۱ ش‌، چاپ اول‌، ص۱۱.


۳ - منبع


نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور).







آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.